בייבי, איך ההתפתחות שלך תיראה ב-12 החודשים הקרובים?
היי בייבי, ידעת כמה דברים והישגים יש לך להספיק בשנה הראשונה? הנה מה שצריך לדעת על התפתחות תינוקות – מהחיוך הראשון ועד למשחק בקוביות
בייבי, הנה מה שההורים שלך צריכים לזכור:
תינוקות נולדו כדי להתפתח. במהלך 12 החודשים הקרובים לבייבי שלך יהיו הישגים אדירים: זחילה, הושטת יד ואפילו נפנוף לשלום | לכל אורך הדרך חשוב להקפיד לגלות סבלנות, מבלי לאבד את העירנות – אם התינוק מתעכב זו לא בהכרח סיבה לדאגה, אך אם זיהית עיכוב משמעותי, ייתכן שכדאי לקבוע תור במרפאה.
בייבי, שנתחיל?
כל הורה רוצה לדעת שהבייבי מתפתח "כמו שצריך". אבל מה זה בדיוק "כמו שצריך?", למה אפשר לצפות בחודשים הראשונים? מתי התינוק מתחיל לחייך? בייבי, כתבתי את המאמר כדי לסייע להורים שלך להבין למה הם יכולים לצפות בכל שלב, ולהציע להם פעילויות משותפות בכל שלבי התפתחות התינוקות.
לפני שצוללים - הכי חשוב להיות סבלניים
"מי שיש לו סבלנות יכול להשיג כל מה שירצה", את זה אמר בנג'מין פרנקלין, שעם כל הכבוד לעובדה שהוא מילא חלק משמעותי בהכרזת העצמאות של ארצות הברית, גם היה אבא ל-3 ילדים, בתקופה ללא מכונות כביסה וללא חיתולים. גם היום המשפט שלו רלוונטי. בזמן הקריאה על השלבים השונים, חשוב לזכור שתזוזה של חודש לכאן או לשם לא משנה דבר בטווח הרחוק. אבל אם מזהים עיכוב של מספר חודשים - אולי שווה לשוחח עם רופא הילדים.
התפתחות תינוקות בגילי 0–3 חודשים
מזל טוב, בייבי! ברוך הבא לעולם. הגיע הזמן להבין מה בכלל הולך כאן. בשלב זה כל מה שאפשר לצפות לו ממך זה לישון ולאכול. כן, זה הכל, וזה מעולה. כדאי לדעת – בימים הראשונים הגוף שלך עשוי להראות קצת "נוקשה" – בשלב זה השרירים שלך מכווצים ומאחורי התנועות שלך קיימים רפלקסים קדומים, שהבאת איתך מהרחם. אלו הרפלקסים שכדאי להכיר:
-
רפלקס המציצה: בין אם מדובר בבקבוק או בהנקה, תינוקות זקוקים לרפלקס המציצה שעוזר להם "להשיג" אוכל ולגדול – גירוי קל באזור הלחי או השפה יגרום לך להטות את הראש לכיוון הגירוי, בניסיון לתפוס את מקור האוכל.
-
רפלקס מורו: אם פרסת זרועות ונראה כאילו נבהלת אחרי שהניחו אותך לנמנם במיטה, כדאי לדעת שזה רק רפלקס בתגובה לתחושה שהראש שלך נשמט.
-
רפלקס אחיזה: הפעם הראשונה שבה האצבעות שלך יתהדקו על האצבע של ההורה היא תמיד מרגשת. אומנם מאחורי האחיזה עומד רפלקס – אבל שזה לא יהרוס לך (ולהורה שלך) את הרגע.
אז מתי יתחילו החיוכים שלך?
יש תינוקות שמתחילים לחייך כבר בגיל שבועיים. החיוכים הראשונים לא מכוונים, וגם מאחוריהם עומד רפלקס. זה לא הופך אותם לפחות מרגשים ומשמחים. ולהורה שלך יש למה לצפות - בהמשך החיוך יהפוך לרצוני, ותהיה לך שליטה מלאה עליו.
על מה חשוב להקפיד?
להגיע לפגישות המעקב עם רופא הילדים ואחות טיפת חלב, שיסייעו לעקוב לא רק אחרי המשקל והגובה שלך, אלא גם אחרי ההתפתחות המוטורית והשכלית שלך.
התפתחות תינוקות בגילי 6-3 חודשים
מלמלולים ראשונים
היי בייבי. הגעת לשלב של משחקים עם הקול שלך. בינתיים אלה רק מלמולים אקראיים, אבל אפשר לשחק איתם בעוצמה, בגובה ובקצב, ואפילו לתבל אותם בחיוכים מתוקים או עם שיעולים קטנים. לפעמים יהיה לך נחמד לשלב קולות כמו "בה-בה" או "אה-אה" עם תנועות נלהבות כשמתקרבים אליך עם אוכל או עם צעצוע. בטח מעניין אותך אילו שרירים מופעלים בכל צליל, ואיזו תחושה הוא גורם בגוף – ועם הזמן העניין שלך במגוון הקולות שלך רק יגבר.
שפה לא מילולית
בייבי, העיניים שלך מדברות. זו התקופה ההתפתחותית המרתקת שבה תנועות העיניים והמבטים הממגנטים שלך יגרמו להורה או למי שמטפל בך להבין שמשהו שנחוץ לך, ולתת לך אותו - באהבה.
על מה חשוב להקפיד?
מלבד ביקורים בטיפת חלב? חשוב לדבר, לדבר ולדבר. כולם יתחילו לדבר איתך עכשיו. כל מי שידבר איתך יושיב אותך מולו כדי להראות לך איך הוא מפיק צליל מסוים. ישאלו אותך שאלות, וימתינו לתשובה שלך בין שאלה לשאלה או בין משפט למשפט. כן, ברור להם שאין לך עדיין אפשרות לענות, אבל זה חשוב כדי לפתח אצלך הבנת שפה. כשתצאו לטיול בעגלה, תראו דברים יפים ומעניינים – כדאי שיספרו לך במילים מה קורה מסביב. כשעוצרים למנוחה, או סתם בזמן משותף בבית – כדאי לקרוא לך סיפור קצר מתוך ספר, ולהקפיד על הבעת רגשות או שינויים בקולות. בזמן קריאת סיפור וגם בזמן משחק אפשר לפתח את יכולת ההקשבה והפניית תשומת הלב. הצלחת? תגמול של חיוך, חיבוק או נשיקה יהיו נפלאים כדי ללמד אותך את המיומנות הזו.
התפתחות תינוקות בגילי 9-6 חודשים
איזה כיף. הגעת לגיל חצי שנה ובחודשים הקרובים צפויים לך דברים חדשים ומרגשים. מה למשל? מלמולים של הברות, חיקוי קולות, הבנת מילים וגם קצת חרדות. לא משהו מדאיג, אלא נורמלי לחלוטין, ואפילו חשוב.
מלמול קנוני
התחלת למלמל קצת יותר "ברצינות", בייבי? בינתיים, סביב גיל 6 חודשים, מה שיתאפשר לך לעשות הוא להשמיע הברות כפולות. דָּה-דָּה, או נָּה-נָּה, למשל, תישמע לך כמו מילה לגיטימית לחלוטין – ויש סיכוי אדיר שזה ירגש את כל המבוגרים מסביבך. עם הזמן המיומנות הזו תתפתח אצלך, והפה שלך כבר יצליח להפיק צירופים של עיצורים עם אותה ההברה (דָּה-נָּה), וזה יהיה מרגש, אבל מיוחד הרבה יותר אם למישהי שאהובה עליך קוראים דנה.
חיקוי קולות ורכישה ראשונית של אוצר מילים
שמת לב לאחרונה שהמון מילים נשמעות לך מוכרות ומובנות? מעולה - זה בדיוק הזמן להתחיל להבין מילים ולחקות את הקולות שסביבך. עדיין לא מצפים ממך לקרוא ספרים, אבל ספרי תמונות או הצבעה על חפץ כשאומרים את השם שלו יכולים לעזור לך ללמוד איך קוראים ל"זה" וגם ל"זה".
חרדת פרידה וחרדת זרים
כן, ברור לי שזה מפחיד להישאר לרגע עם מישהו אחר שהוא לא ההורה או מי שמטפל בך באופן קבוע. הייתי שמח להסביר לך שהעובדה שמישהו נעלם לרגע משדה הראייה שלך לא אומרת שננטשת. יותר מזה – יש אנשים שהפגישות שלך איתם לא תכופות במיוחד, אם כי הם לא זרים לגמרי ולכן אין ממה לחשוש. אבל קשה לך עדיין להבין את זה, וזה בסדר. החדשות הטובות הן שזה שלב התפתחותי תקין ומשמעותי, שמעיד על ההיקשרות העמוקה שלך למטפלים העיקריים שלך, ועל הצורך הטבעי להישמר מפני זרים.
על מה חשוב להקפיד?
חוץ מביקור בטיפת חלב, יש עוד כמה דברים שחשוב לעשות: חשוב לדבר איתך במילים פשוטות, ובקול רגוע ושקט. לעודד אותך לחקות קולות, ולשחק איתך בהוראות פשוטות כמו לקחת את הרעשן או לתת את הבובה. גם מחוות ידיים כמו "ביי ביי" או נשיקה באוויר יתרמו ליכולת התקשורתית שלך. משחקים כמו קו-קו אמורים להיות להיט בשבילך, ויזכירו לך שגם כשהפנים של ההורה שלך מכוסות, ההורה עדיין כאן. כך גם משחקי ידיים כמו "10 אצבעות לי יש" או "ידיים למעלה, על הראש". התחלת ליצור בועות רוק ולשחק איתן? בעוד כמה שנים יבקשו ממך להפסיק, אבל בינתיים כדאי לעודד את זה, כי זה מחזק את שרירי השפתיים שלך.
התפתחות תינוקות בגילי 12-9 חודשים
בגיל 9 חודשים, כבר יש לך יכולת להגיב להוראות פשוטות – למשל, כשיבקשו ממך לתת את הצעצוע או לקחת רעשן. לפעמים אפילו יגידו לך "לא" על משהו שאסור לעשות, כמו משהו מסוכן. כדאי לך להתכונן לכך שיקראו בשמך די הרבה בקרוב, כי המבוגרים והילדים הגדולים בסביבה שלך כבר שמים לב שהשם שלך נשמע לך מוכר מספיק כדי להסיט מבט אל מי שקורא לך, וגם רעש חלש של רעשן מסקרן אותך מספיק כדי להפנות אליו מבט. אם חפץ נעלם מטווח ראייה, יש סיכוי טוב שברור לך איפה הגיוני לחפש אותו. צפייה בתמונות ממש מסקרנת אותך, אבל אין כמו לראות אנשים מוכרים שמתקרבים.
תנועות ידיים הופכות לשפה
האצבע הקטנה שלך מופנית באופן תכוף אל חפצים שמעניינים אותך או שמתחשק לך לקבל. לפעמים החפץ עצמו לא כזה מעניין, בפני עצמו, אלא שהיכולת שלך להפעיל את מי שמסביבך מפתיעה ומרגשת אותך, והיית רוצה לבחון את הכוח הזה שלך שוב ושוב. כשנפגשים או נפרדים, כיף לך לנופף לשלום, וכל הזדמנות לפרגן במחיאות כפיים תשמח אותך.
על מה חשוב להקפיד?
חשוב להגיע לפגישות המעקב עם רופא הילדים ואחות טיפת חלב, כדי לעקוב אחר ההתפתחות השכלית והמוטורית שלך
בייבי, הגיע הזמן לסכם
איך נראית ההתפתחות שלך? כמו של תינוק - לאט לאט, ובלי לעצור (וכן, מתישהו גם התינוק הולך לבד). דיברנו הרבה, הא, בייבי? עכשיו הגיע הזמן לנוח ולצבור כוחות לכל מה שצפוי לך.